Op donderdag 22 mei kijken we naar de bezielde kunst van Marc Chagall. Dit doen we samen met ds. Jaap Splinter die de afbeeldingen zal toelichten. Ds. Splinter laat ons zien hoe een kunstenaar zijn spiritualiteit in zijn kunstwerken tot uiting kan brengen.
Zeker bij Marc Chagall zijn religie en verbeelding sterk met elkaar verbonden. Chagall groeide op in een traditioneel joods chassidisch gezin. Deze stroming van het Jodendom zegt dat in elk wezen een vonk aanwezig is van de Onuitsprekelijke. Dit licht straalt uit iedereen, altijd en overal. Deze spiritualiteit is voor Chagall van wezenlijk belang. Zelf zegt hij dat hij geen schilder had kunnen worden als hij geen Jood was geweest.
Marc Chagall – De witte kruisiging - Willem de Vink De joodse voorwerpen, gebruiken, rituelen en feesten zijn altijd op zijn werken terug te zien. Maar hij heeft ook oog voor de tragische kanten van het leven met zijn oorlogen en geweld. Staande in de joodse traditie put hij daarnaast ook inspiratie uit het christendom. Een beroemd werk is de ‘Witte Kruisiging’, geschilderd in 1938, het jaar van de Kristallnacht. Hierop zien we de lijdende jood Jezus aan het kruis. Hij is omringd door vele beelden van tomeloos geweld, maar wordt zelf aangestraald door de brandende Menora, symbool van Gods oproep een licht in de wereld te zijn.